Ana Sayfa Esenli Köyü Haberleri, Görele, Güncel, Gündem, HABERLER, Manşet, Son Dakika 29 Ağustos 2024 325 Görüntüleme

Mazot ve Gübre Desteği Kaldırıldı. Tarımda Yeni Modele Geçiliyor.

Mazot ve Gübre Desteği Kaldırıldı. Tarımda Yeni Modele Geçiliyor.

Mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı

– Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı.

– Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı.
Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak.

– Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi. Temel destek , planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak.

Başta Ordu ve Giresun olmak üzere birçok fındık üreticisinin merakla beklediği destekleme ödemeleri belli oldu. Fındık Alan Bazlı Destekleme ile mazot-gübre desteği kaldırılırken yerine temel destek ödemesi geldi.

Yeni uygulamaya konulan Tarımsal Üretimin Planlanması modeli kapsamında 2025 yılından itibaren geçerli olmak üzere Fındık Alan Bazlı Destekleme ile mazot-gübre desteği kaldırılmış olup, yerine Temel Destek Ödemesi geldi.

“2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak.

Fındık ve Çay Üçüncü Kategoride

İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak. Yapılan açıklamaya göre; 2025 yılı için fındık temel destek ödemesi dekar başına 244 TL (destek katsayı değeri) x1.5 (katsayı) = 366 TL olarak uygulanacak.

2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı’nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazıları da 1 Mayıs 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

WhatsApp
Tema Tasarım | Osgaka.com